SE +46 (0)70 740 10 46  

Aros af Ryssgärdet

Tandvård/tandhälsa

Det är både kostsamt och smärtsamt att inte sköta tänderna. Raskatter där också Abessinier ingår är lite mer benägna att ha sämre munhälsa än andra och därför är det bra att förebygga och förekomma. Det är bra att knapra torrfoder, gnaga på råa kycklingvingar och annat som joggar tänder och tandkött. En bra munhälsa är viktigt för ett glatt och lyckligt liv hos din katt.

Börja i tid......

Se till att din katt får vänja sig vid att du inspekterar munnen i lugnt gemak redan från tidig ålder.

Passa på när katten visar att den är lugn och harmonisk, allt för att infria en trevlig stund. Att sniffa och smaka på tandkrämen kan vara en trevlig start.

Många ffa raskatter har dålig tänder och det förknippas med mycket smärta och obehag. Tecken på att din katt kan ha bekymmer i munhålan kan vara flera, de lägger huvudet på sned när de tuggar mat, dålig andedräkt, minskad aptit över lag, ratar torrisar eller annan mat som kräver att det gnagas lite extra från att tidigare ha älskat detta. Visar tecken på smärta med att vara dämpade och lite inåtvända, kanske tom viktnedgång i slutänden om man inte fångar upp det i tid.

Se till att vara uppmärksam på din katts signaler och förändrat beteende och tidigt inspektera din katts mun regelbundet.

Ha gärna försäkring som täcker tandsjukdomar så som TR/FORL mm. Det är dyrt att gå till djur-tandläkaren

Med tidig koll på din katts munhälsa besparar du er mycket problem och din katt får förhoppningsvis ett långt och lyckligt liv

Vad behövs då ........

En någorlunda lugn katt, ditt lillfinger (räcker gott som start) att gnugga på tandköttet och tänderna, eller en fingertuta att gnugga med, mjuk barntandborste eller tandborste lämpad för katt-mun fungerar också fint. Det finns en uppsjö av olika modeller och märken på dessa saker. Välj det som ni trivs med och passar er bäst. Var varsam och försiktig i kattens mun, inte trycka utan bara försiktigt gnugga och massera. Trixie har en fiffig fingertuta som är tunn mjuk och engångs som blivit vår favorit. Man kan vika den också till den lilla katten (inte sätta den på sitt finger alltså) och på så sätt komma åt väldigt bra. De ligger i en burk om 100 st. 

Alla tandborst-saker finns att köpa på de flesta Zoobutiker, djursjukhusen/veterinärklinikerna, men även på nätet och andra ställen.
Det finns tandborstar som borsta både in och utsida samtidigt, det finns små minitandborstar att fästa på fingret(se bild). Det finns även "katt-tandkräm" med olika läcker smak för att bidra till välbefinnande hos katten och göra "tandgnuggarstunden" än lite trevligare. Vi tvättar fingertutorna för återbruk och detta fungerar alldeles utmärk, utan varken tvättmedel eller sköljmedel, bara i 60 grader


Hur kan man gå tillväga .....

Du känner din katt allra bäst, börja som sagt i tid, menat gärna när katten är så ung som möjligt. Ta det vid tillfällen då både katt och du är lugna och håll till i en lugn miljö. Kämpa på, ge inte upp :) Det kan ta lite tid att komma sams i denna ädla konst men misströsta inte, det brukar lösa sig även med den mest bångstyriga katten.

Jag brukar sätta katten i knät och vända kattens rygg mot min mage som tryggt stöd åt katten, eller så håller jag ett grepp i nackskinnet och lägger kattens rygg mot min arm så att den får vila där, Beroende på vilka katt det är och hur långt vi har kommit i tandvårds-träningen och så börjar jag gnugga på framtänderna lite försiktigt och jobbar mig bakåt mot kindtänderna under glada uppmuntrade ord och massa beröm. Jag börjar på utsidan eftersom det helt klart är mest accepterat Jag använder antingen tandborste eller fingertuta och lyxar med lite katttandkräm. Sen är det dax för insidan om mjöligt... med stor säkerhet inte. Kattens egen tunga gör jobbet ganska bra just på insidan så lägg krutet på utsidan och håll insidan som överkurs. Det är det är en hel del mer knixigt för katten behöver gapa och det gör de inte gärna om det inte är självmant Det är som sagt inte alls säkert att du kommer åt insidan och kan trösta dig med att här har du en parhäst i kattens egen tunga som hjälper till att sköta denna uppgift ganska bra.